Tesztek

PowerShot S2 IS ,Digitális fényképezőgép
(2006.09.21)
Forrás > Canon

12-szeres zoom, 5 millió képpont, optikai képstabilizátor egy olyan kompakt digitális fényképezőgépben, amely akár 60 perces videofelvétel készítésére is alkalmas (30 kép/mp sebességgel, sztereó hanggal)


A Canon professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépeiben használt DIGIC II processzorral felvértezett S2 IS modellt szupergyors reagálású 2,4 kép/mp felvételkészítés, az elődjénél majdnem kétszerte gyorsabb bekapcsolási idő és automatikus élességállítási sebesség, 18 fényképezési mód, és 1/3.200 másodperces legrövidebb záridő jellemzi. A processzor még arra is képes, hogy videofelvétel közben maximális felbontású digitális állóképet rögzítsen. Amellett, hogy komoly lökést ad a fényképezőgép teljesítményének, a DIGIC II a színvisszaadást és a fehér-egyensúly pontosságát is javítja, valamint felgyorsítja a megjelenítést és a görgetést. A nagy sebességű USB 2.0 interfész a képek és videók villámgyors átvitelét teszi lehetővé.

Optika
A Canon kompakt fényképezőgépeiben valaha használt legnagyobb teljesítményű optikai zoom (36 - 432 mm f/2,7-f.3,5) a Canon híres optikai képstabilizációs (IS) technológiájával rendelkezik, amely jelentősen csökkenti az elmosódottságot az állóképek készítésénél és a kamera "berázását" a videofelvétel során. Az ultra-alacsony szórású (UD) lencsetag mérsékli a kromatikus aberrációt - különösen nagyobb fókusztávolság esetén - így rendkívül pontos színvisszaadást és képélességet biztosít. A képstabilizáció kikapcsolható, valamint lehet folyamatos (mindig bekapcsolva), csak felvételkészítés (az exponálással egy időben működik) és pásztázás mód (csak a függőleges mozgást korrigálja - például motoros sportesemények fotózására alkalmas). A képstabilizáció segítségével a fotósok a kép elmosódottságának növelése nélkül készíthetnek a normálisnál akár 2-3 Fé értékkel hosszabb expozícióval fényképeket, ami olyan gyengén megvilágított események megörökítését teszi lehetővé, ahol a vaku használata nem helyénvaló vagy kívána
tos - például koncerteken és esküvőkön.
A villámgyors, érzékeny zoom-vezérlés mellett az objektív ultrahang-motorja (USM) kivételesen csendes működést is biztosít, így nem zavarja a videofelvétel során a sztereó hangfelvételt vagy a témául választott könnyen megriadó vadon élő állatokat. A szuper makró mód 0 cm-es közelkép-készítési teljesítménye és a külön megvásárolható 500D (58 mm) makró előtétlencse érdekes és kísérletező makró-fotózásra nyújt lehetőséget.
A legtöbb fotózási követelménynek megfelelő, külön megvásárolható nagy látószögű és tele előtétlencse a zoom tartományt a lenyűgöző 24-szeres zoomra bővítik ki - a 27 mm-es nagy látószögtől a 648 mm-es legnagyobb tele állásig (kisfilmes gépre vetítve). Előtétlencsék nélkül az S2 IS akár állóképek, akár videók esetén használható 48-szoros kombinált digitális és optikai zoommal rendelkezik.

Funkcionalitás és teljesítmény
A DIGIC II processzor beépítése megközelítőleg 45%-kal növeli az automatikus élességállítás sebességét, és több mint 50%-kal javítja a bekapcsolási időt. Számos digitális tükörreflexes fényképezőgépet túlszárnyalva az S2 IS folyamatosan, megszakítás nélkül 2,4 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel készítésére képes a memóriakártya szabad kapacitásáig?, így a felhasználók előtt a sportfotózás új lehetőségeit nyitja meg. A 18 fényképezési mód között megtalálható a teljes kézi beállítás, 6 előre beállított Témaautomatika mód a különleges fényviszonyok közt használható optimális értékek gyors beállításához, valamint a több képből álló panoráma felvételek készítésére alkalmas Panoráma funkció.
Az S2 IS külön erre a célra kialakított videofelvétel gombbal rendelkezik az azonnali, VGA finom (640 x 480) módban, 30 vagy 15 képkocka/mp sebességgel történő videofelvétel-készítéshez. Így nem kell keresgélni a menüben, és nem marad le az életben egyszer rögzíthető alkalmakról.
A fel/le választógombok használatával kézzel is beállíthatja az állóképek és a videók élességét. Kiváló minőségű sztereó hangfelvételeket készíthet választható mintavételi frekvenciával, akár a videofelvétel részeként, akár önálló hangfelvételként, vagy az állóképekhez csatolt hangjegyzetként. A kiválasztható szélzaj-csökkentő funkció javítja a viharos körülmények között készült kültéri felvételek hangminőségét. A fényképezőgép mono hangvisszaadása sztereóra bővíthető, ha a tartozék sztereó videokábellel megfelelő eszközhöz csatlakoztatja. További funkció a fényképezőgépbe épített népszerű lassított lejátszás, amellyel a mostanában piacra került célorientált Canon digitális fényképezőgépek közül jó néhány rendelkezik.
A módválasztó tárcsán önálló hellyel rendelkező "Saját színbeállítás" funkcióval az állóképek és videók rögzítése során 9 különböző színeffektus alkalmazható valós időben.

Egyidejű videó- és állókép-rögzítés
A fényképezőgép új Photo-in-Movie (állóképek készítése videofelvétel közben) képessége lehetővé teszi, hogy a felhasználók videofelvétel közben az exponáló gomb egyszerű megnyomásával maximális felbontású digitális állóképet rögzítsenek. Az állókép rögzítése közben a videofelvétel ideiglenesen megszakad, majd addig folytatódik, ameddig meg nem állítja. A videofelvételt és az állóképet a fényképezőgép külön menti el, és a kettévágott videó a mellékelt ZoomBrowser EX 5.2/ImageBrowser 5.1 szoftver szerkesztőmenüjének egy különleges opciójával összeilleszthető.

További funkciók
A PowerShot S1 IS használóinak visszajelzéseit figyelembe véve a Canon 1,5"-ről 1,8"-re növelte a változtatható szögű LCD képernyő méretét. Az Éjszakai megjelenítés funkció segítségével gyenge fényviszonyok mellett is jól meg tudja komponálni a képet. Az elektronikus kereső (EVF) fényereje két különböző fokozatra állítható.
A beépített vaku felnyitása immár kézzel irányítható. Az előtétlencsék mellett a külön megvásárolható kiegészítők között megtalálható a Canon nagy teljesítményű HF-DC1 külső vakuja, a becsillanást csökkentő napellenző és közgyűrű, illetve a DCC-90 puha tok. A fényképezőgép szabvány tartozéka 4 db AA méretű alkáli elem és a 16 MB-os SD kártya.

Számítógép nélküli nyomtatás
Átfogó PictBridge támogatása révén az S2 IS igazolványképek és videók nyomtatására is képes, ha SELPHY kompakt fotónyomtatóhoz (például a SELPHY CP600 kompakt fotónyomtatóhoz) csatlakoztatja. Ha a SELPHY CP kompakt fotónyomtatókkal KP-108IP médiára nyomtat, 10 x 15cm-es méretű nyomatait akár 45 forintból (30 eurocentből?) is elkészítheti. Az új Nyomtatás/Megosztás gomb lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással nyomtasson, és könnyen áttölthesse képeit a Windows vagy Mac rendszerrel rendelkező számítógépére.
Szoftver és online megosztás
A fényképezőgéphez mellékelt kép- és videorendező és -szerkesztő szoftverek között megtalálható a ZoomBrowser EX 5.2 (PC-hez), az ImageBrowser 5.1 (Mac-hez) és az ArcSoft PhotoStudio, a panorámaképek illesztésére alkalmas PhotoStitch, és a könnyen használható PhotoRecord nyomtató-alkalmazás. A fényképezőgép támogatja a Windows XP vagy Mac OS X rendszerekre illesztőprogram nélküli adatátvitelt biztosító PTP-t is, de a CD-n megtalálhatók a TWAIN (Windows 98/2000) és WIA (Windows Me) illesztőprogramok is.

Technikai jellemzők:KÉPÉRZÉKELŐ

 

Típus

1/2,5" CCD

Hasznos képpontok

Kb. 5,0 millió

Összes képpont

Kb. 5,3 millió

Képarány

4:03

Színszűrő típusa

Alapszíneket tartalmazó színszűrő

KÉPFELDOLGOZÓ PROCESSZOR

 

Típus

DIGIC II processzor iSAPS technológiával

OBJEKTÍV

 

Gyújtótávolság

6,0 - 72,0 mm (kisfilmes gépre vetítve:
36 - 432 mm)


Zoom

12-szeres optikai, kb. 4-szeres digitális, kb. 48-szoros
együttesen


Legnagyobb f/érték

f/2,7 - f/3,5

Felépítés

11 lencsetag 9 csoportban (1 aszférikus és 1 UD lencsetag)

Képstabilizáció

Igen (elmozgatásos rendszerű)

Ultrahangos motor (USM)

Igen, zoomos

ÉLESSÉGÁLLÍTÁS

 

Típus

TTL

AF rendszer/pontok

1 pontos AF (bármelyik állás kiválasztható)

AF módok

Egyszeri, Folyamatos

AF pont kiválasztás

Kézi kiválasztás a Flexizone AF/AE használatával

A kiválasztott AF pont megjelenítése

A hátsó LCD monitoron látható

AF rögzítés

Választható Be/Ki

AF segédfény

Igen (Be/Ki)

Manuális élességállítás

Igen

Fókusz sorozat

Igen

Közelpont

0 cm

EXPOZÍCIÓ VEZÉRLÉSE

 

Fénymérési módok

Kiértékelő, Középre súlyozott átlagoló, Szpot (középpontos
vagy fókuszkerethez kapcsolt)


AE rögzítés

Igen

Expozíció kompenzáció

+/- 2 Fé 1/3 Fé lépésekben

Expozíció sorozat (AEB)

1/3 - 2 Fé 1/3 Fé lépésekben

ISO érzékenység megfelelés

AUTO, 50, 100, 200, 400

ZÁR

 

Típus

Mechanikus zár és elektronikus zár

Záridő

15 - 1/3200 mp

 

(1,3 mp-es és hosszabb záridők csak
Manuális élességállítás és Záridő előválasztás módban. Az 1,3
mp-es és hosszabb záridőknél a gép zajcsökkentést végez. Előfordulhat, hogy
egyes záridő-blende kombinációk nem érhetők el.)


Típus

TTL

Beállítások

Automatikus, Napfény, Felhős, Izzólámpa, Fluoreszcens,
Fluoreszcens H, Vaku, Felhasználói


SZÍNMÁTRIX

 

Típus

sRGB

KERESŐ

 

Kereső

EVF (0,33"), kb. 115.000 képpont

Lefedés (vízszintes/függőleges)

1

Szempont

10 mm

Dioptria korrekció

-5,5 - 1,5 dpt

A keresőben látható információk

Minden információ

LCD MONITOR

 

Monitor

Változtatható szögű, 1,8"
alacsony hőmérsékletű polikristály szilícium TFT, kb. 115.000 képpont


Lefedés

100%

Fényerő

Két fokozatban állítható

VAKU

 

Módok

Automatikus, Kézi vaku (Derítés) / Kikapcsolt vaku

Vakuszinkron

1/500 mp. (min.)

Hosszú szinkron

Igen

Vörös-szem effektus csökkentés

Igen

Vaku expozíció kompenzáció

+/- 2 Fé 1/3 Fé lépésekben

Vaku expozíció rögzítése

Igen

Fényerő kézi beállítása

3 fokozat a beépített vakuval

Szinkron a 2. redőnyre

Igen

Beépített vaku hatótávolsága

50 cm - 5,2 m (Nagy látószög) / 4,0 m
(Tele) (ISO AUTO esetén)


Külső vaku

Canon nagy teljesítményű vaku

FÉNYKÉPEZÉS

 

Módok

Automatikus, Programautomatika, Záridő előválasztás, Blende
előválasztás, Kézi, Egyedi, Portré, Tájkép, Éjszakai, Saját


 

színbeállítás, Panoráma funkció, Videó mód

 

Témaautomatika mód (Lombozat, Hó, Vízpart, Tűzijáték, Beltéri,
Éjszakai pillanatfelvétel).


Fotóeffektusok

Élénk, Természetes, Csökkentett képkeménység, Szépia,
Fekete-fehér, Egyedi, Saját


 

színbeállítás (9 beállítás)

Felvételi módok

Egy kép, Sorozatfelvétel, Önkioldó

Sorozatfelvétel

Nagy sebességű: kb. 2,4 kép/mp.(1) (a
memóriakártya szabad kapacitásáig)(2)


 

Normál: kb. 1.5 kép/mp.(1) (a
memóriakártya szabad kapacitásáig)(2)


Intervallum időzítő style='font-size:8.0pt;font-family:Tahoma;color:#969696'>

100 képig, 1 - 60 perces lépésekben (2)

RÖGZÍTETT KÉPPONTOK / FELBONTÁS

 

Képméret

(L)2.592 x 1.944, (M1)2.048 x 1.536,
(M2)1.600 x 1.200, (S)640 x 480


Tömörítés

Super fine (Szuperfinom), Fine (Finom), Normal (Normál)

Videók

(L)640 x 480, 30/15 képkocka/mp. (M class=GramE>)320 x 240, 30/15 képkocka/mp.

Videó hossza

Maximum 1 GB vagy 60 perc

FÁJLFORMÁTUM

 

Állókép formátum

JPEG tömörítés, (Exif 2.2 [Exif
Print] kompatibilis) / Design rule for Camera File system, Digital Print
Order Format [DPOF] 1.1 verzió kompatibilis


Videók

AVI [Motion JPEG tömörítés + WAVE (sztereó)]

Hangfájlok

WAVE (sztereó)

KÖZVETLEN NYOMTATÁS

 

Canon nyomtatók

Canon SELPHY kompakt fotónyomtatók (CP) és PIXMA nyomtatók
PictBridge támogatással (Igazolványkép nyomtatás, Videó nyomtatás csak a
SELPHY CP nyomtatókon lehetséges)


PictBridge

Igen

TOVÁBBI FUNKCIÓK

 

Sajátgép

Az indító kép és a hangjelzések testre szabása

Hangjegyzet

Képenként max. 60 mp.

Intelligens helyzetérzékelő

Igen

Hisztogram

Igen

Nagyított megjelenítés

2-szeres - 10-szeres

Megjelenítési módok

Egy felvétel / Index (9 kis méretű kép)/ Diavetítés/
Nagyított/ Videó


Képek törlésvédelme

Képenként

Képek törlése

Képenként, Összes kép

Önkioldó

Kb. 2 vagy 10 mp. vagy Egyedi

Menü kategóriák

(1) Felvételi menü

 

(2) Lejátszás menü

 

(3) Beállítás menü

 

(4) Sajátgép menü

 

(5) Funkció menü

Menü nyelvei

Angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég,
svéd, spanyol, egyszerűsített kínai, kínai (hagyományos), japán, orosz,
portugál, koreai, görög, lengyel, cseh, magyar,


 

török

Firmware frissítés

Felhasználói frissítés lehetséges.

INTERFÉSZ

 

Számítógép

Nagy sebességű USB 2.0 (Mini-B, PTP)

Egyéb

A/V kimenet (PAL/NTSC)

MEMÓRIAKÁRTYA

 

Típus

Secure Digital (SD) kártya,

 

16 MB SD kártya mellékelve

TÁMOGATOTT OPERÁCIÓS RENDSZEREK

 

PC

Windows 98 SE / Me / 2000 SP4 / XP / XP SP1-2

Macintosh

OS X 10.1.5 - 10.3 verzió

SZOFTVER

 

Böngészés és nyomtatás

ZoomBrowser EX (PhotoRecord) /
ImageBrowser


Egyéb

PhotoStitch, RemoteCapture

Illesztőprogramok

TWAIN (Windows 98 / 2000), WIA (Windows Me)

Képmanipuláció

ArcSoft PhotoStudio

Áramellátás

 

Elemek (akkumulátorok)

4 db AA méretű alkáli elem (mellékelve), NiMH akkumulátor

Üzemidő

Kb. 130 kép (4) (a mellékelt elemekkel) 210 perc videó esetén

 

Kb. 550 kép (a külön megvásárolható Canon NB-2AH
akkumulátorokkal)(4) 300 perc videók esetén


 

Kb. 800 perc megjelenítés (a mellékelt elemekkel)

 

Kb. 900 perc megjelenítés (Canon NB-2AH akkumulátorokkal)

Energiatakarékos mód

A kijelző 10, 20, 30 mp. vagy 1, 2, 3 perc elteltével
automatikusan kikapcsol


Hálózati áramellátás

Külön megvásárolható CA-PS700 hálózati adapter

Kiegészítők

 

Tok

DCC-90

Előtétlencsék

TC-DC58D 1,5-szeres tele előtétlencse

 

WC-DC58A 0,75-szörös nagy látószögű
előtétlencse


 

LAH-DC20 közgyűrű és napellenző készlet

 

500D (58 mm) makró előtétlencse

Vaku

HF-DC1 nagy teljesítményű vaku

Áramellátás és akkumulátortöltők

CBK4-200 akkumulátortöltő készlet, NB4-200 Ni-MH
akkumulátorok, CA-PS700 kompakt hálózati adapter


FIZIKAI JELLEMZŐK

 

Üzemeltetési feltételek

0 - 40 °C, 10 - 90% páratartalom

Méretek (Sz x Ma x Mé)

113,0 x 78,0 x 75,5 mm (a kiálló
részeket nem számítva)


Tömeg (csak a váz)

Kb. 405 g

 

 

 

 

Minden adat a Canon mérésein alapszik. A feltüntetett adatok
minden előzetes figyelmeztetés nélkül megváltozhatnak.Forrás > Canon

Hozzászolások

Szólj hozzá Te is!FotoRace | DigiNews | © Minden jog fenntartva | Megtekintve : 4277