Tesztek

AIPTEK PocketCam 3 Mega
(2006.07.12)
Forrás > Low End

Elég sok Aiptek géppel volt dolgom, azt hiszem a gyártó mindent megtesz azért, hogy az adott pénzkeretből a legjobb gépeket hozza ki. A viszonylag újnak számító AIPTEK Pocket Cam 3 mega viszont más, mint az eddigi AIPTEK termékek.Eszközök webmestereknek
Egyszerűen használható eszközök weblapépítéshez
Névnapkiíró, PageRankChecker, stb.Ezzel a géppel a cég megpróbál alternatívát teremteni a márkás gépek alsó árkategóriás termékeivel szemben. A Pocket Cam 3 mega a low end kijelző nélküli, beállítási lehetőségeket nélkülöző fényképezőgépei és a nagy gyártók első gépei közötti űrt hivatott betölteni. Így 2 hét használat után nyugodtan állíthatom, ez szinte maradéktalanul sikerül is neki.

Design

Szép színek, rövid 'krómozott' díszelem, könnyen használható praktikus gumi takarófedelek. Az Aiptek Pocket Cam 3 mega egy kellemesen kisméretű gép, ám az én kezemnek olykor túlzottan is testesnek, vastagnak tűnt.A gép tetején egy, a komolyabb gépekről ismerős többállású, kerek kapcsoló található, ennek közepén helyezkedik el az epxonáló gomb.Jobb oldalt találjuk az adapter bemenetet és az elemeket is itt tudjuk behelyezni. Sajnos a műanyag ajtó elég nehézkesen zárul, de letörni azért nem fogjuk.A másik oldalon találjuk a kétirányú gumi takarólemez alatt az USB portot és a video kimenetet.A gép hátulján helyezkedik el az 1,5" színes TFT. E fölött balra az optikai kereső, jobbra pedig 4 gomb található. Balról a legelsővel válthatunk TV üzemmódra, míg a többivel a menüben állítgathatunk ezt-azt. Az aktuális beállítások többsége mindig látszik a kijelzőn.Alul találjuk az állvány foglalatát, és a compact flash kártya helyét, amit egy nagyon rosszul kitalált, idétlen vékony műanyag lemez takar, ez intenzívebb igénybevétel esetén könnyen megadhatja magát.

Elől egy elég masszív tokban a már jól megszokott 2 állásos AIPTEK optika továbbfejlesztett verzióját találjuk, itt ugyanis 3 mód közül tudunk választani. A választás a tok forgatásával történik, de ennél a gépnél végre sikerült az AIPTEK-nek egy könnyen forgatható mechanikát kitalálni. Nagy örömömre, végre védi valami az AIPTEK gépek optikáját is, jelen esetben egy üveglapka, ami eleve süllyesztve van. Hasonló eljárást találunk pl. a Fuji 2300-as gépében is. Nagy előnye, hogy védi a lencsét (AIPTEK=üveg) és könnyen tisztítható, karcosodás esetén pedig vállalkozó kedvűek ki is cserélhetik. Az optika fölött található még a vaku is.

Mi van a csomagban?

- PocketCAM 3 Mega digitális fényképezőgép
- Telepítő lemez
- 16MB CF kártya
- Használati utasítás
- USB kábel
- Video kábel
- 2 db alkáli ceruzaelem
- Hordszíj
- Állvány

A géphez a következő szoftvereket kapjuk:
VideoStudio 4.0
PocketCam 3MegaY1.1
NetMeeting Photo Explorer
VideoLive Mail
Photo Express Cool 360

Műszaki adatok (Gyári adatok!)
Képfelbontás,  képek száma a 16MB CF kártyán 3 megapixel (2048x1536) - 12 kép
2 megapixel (1600x1200) - 20 kép
800,000 pixel (1024x768) - 50 kép
LCD kijelző 1,5' színes TFT 
Memória hely Compact Flash
Memória 16MB Compact Flash memóriakártya
Beépített vaku Automatikus, kikapcsolt, piros szem
Zoom 4xDigitális Zoom (Lépcsős +/- 0.1)
Webkamera 320x240 pixel, 10 fps
AVI film tárolása 320x240 pixel, 10 fps
Expozíció Automatikus, hátsó megvilágítás, Átlagos
Fényerő kompenzáció Kézzel állított: 0,3 lépésköz, -1,5 és + 1,5 tartományban
Önkioldó 10 másodperces késleltetés
Dátumbélyegzés Alkalmazható
Fájlformátum Állókép: JPG, Mozgókép: AVI
Csatlakozók Hálózati/USB/videó kimenet (PAL/NTSC)
Méretek 59x98x47 mm
Áramellátás 2 AA alkáli ceruzaelem 

Használat közben

Tényleg 3 megapixelt tud ez a gép? Hiszen a számítógépre áttöltésnél a legnagyobb felbontás esetében 2048*1536 pixel méretű file-okat mozgatunk, és nem interpoláljuk a képeket. Vagy még is? A gépben rejlő CMOS csak 1600*1200-as felbontást tud. Akkor most hogy is van ez? Az AIPTEK PocketCam 3 Mega tulajdonképpen csak 2 megapixelt tud, de a legjobb felbontás kiválasztása esetén a fényképezőgép az 1600*1200-as képet interpolálja 2048*1536 méretűre, és így menti el a kátyátra. A teszt során a legtöbb fotó ebben a felbontásban készült. Az interpolálás, akárcsak a korábbi AIPTEK gépeknél, itt sem jár észlelhető minőségomlással. Hely spórolás szempontjából érdemes azonban az 1600*1200-as felbontást használni.

A menü használata elég nehézkes. A gombok benyomása eleve gondot jelenthet, mert nehezen járnak, és túl közel vannak a tft-hez. Ennél sokkal zavaróbb, hogy egy-egy funkció aktiváláshoz, vagy üzemmód kiválasztásához viszonylag sokat kell nyomogatni. Például a vaku vörösszem effektusának a bekapcsolása 6 gombnyomás útján lehetséges.

A grafikus menüben a következő ikonokat látjuk: felbontás, időzítő, vaku, dátumozás, exponálás, fényerő kompenzáció, felhasználói beállítások.

A gép 3 felbontásban képes fotózni, ezek 2048x1536, 1600x1200 és 1024*768.

A 10 másodperces időzítő jól használható, másodpercenkénti csipogással jelez, valamint a TFT-n is láthatjuk a még hátralevő időt.

A vaku 3 üzemmódot ismer, automatikus, vörösszem csökkentő és kikapcsolt.

3 féle előre definiált expozíció beállítás közül választhatunk: automatikus, hátsó megvilágítás és átlagos.

A fényerő kompenzációt viszont -1,5 és +1,5 között 0,3-as lépésekben szabadon állítgathatjuk.

Az utolsó menüpont alatt állíthatjuk be az időt, kapcsolhatjuk ki/be a gépen a hangot(csipogás), vagy állíthatjuk be a video kimenetének jelét.

Nagyon pozitív élmény, hogy a gép kikapcsolás után is megőrzi a beállításokat, tehát nem kell minden használatkor újra beállítani pl. a felbontást, vagy a vaku üzemmódját. Ez komolyabb gépeknél is porbléma szokott lenni (pl. HP 618)

Az optikai kereső teljesen használhatatlan. Kicsi, nehézkes belenézni, és a TFT-hez képest sokkal kevesebbet mutat. Mintha csak dísznek lenne ott.

Igen kellemes tulajdonsága a gépnek, hogy mindössze 2 ceruzaelem kell bele, és jó barátságban van a feltölthető akksikkal is.

USB-ről is hajlandó üzemelni a Pocket Cam 3 Mega, elemek nélkül is, igaz, ilyenkor a TFT nem működik, és csak a webkamera funkciót használhatjuk.

A 4x digitális zoom jól használható, és korántsem annyira zajos, mint azt elsőre gondolnánk, megfelelő viszonyok mellett nagyon jól használható.

Érdekes dolog, hogy a zoom használatánál mintha kicsit észak-nyugat irányba tolódna az elkészült kép, de lehet, hogy csak a kezem remegett :-))))

A TFT sajnos nem mindig elég világos, sötétebb helyeken történő fényképezésnél gyakran nem látunk túl sokat a kijelzőn, és az optikai kereső használatára kényszerülünk (Na, akkor mégis tudom miért van rajta). Hasonló probléma jelentkezik túlzott fényerő esetén is.

A képnézegető üzemmódban igen gyorsan váltogathatunk a felvételek között, nagyobb tudású gépeknél is probléma szokott lenni a lassú visszajátszás, itt ezt sikerült jól megoldani. Persze Compact Flash kártyával nem olyan nehéz a dolog.

A TFT frissítési aránya megfelelő. A fent említett HP 618-nak sokkal lassabb a képfrissítése, és a nemsokára bemutatásra kerülő Polaroid PDC 1050 még annál is lassabb.

A Tv kimenet szép képet ad, ráadásul a megjelenített kép élességét a PocketCam 3 mega automatikusan beállítja.

A TV kimenet használata közben folyamatosan látjuk a TV képernyőjén, amit az optika lát, amit a TFT-n látnánk, fotózhatunk is vele és rögtön meg is nézhetjük az eredményt. Ezt pl a Nikon, és más gyártók gépeinek egy része nem tudja.

Képminőség

Az AIPTEK gépek eddig mindig jól teljesítettek nálam képminőség szempontjából, és szerencsére az új PocketCam 3 mega-ban sem kellett csalódnom, még akkor sem, ha a 3 megapixel tulajdonképpen csak 2. (mint tudjuk a képminőség koránt sem csak a felbontástól függ)

Sajnos az automata fehéregyensúly még mindig nem az igazi, de ez a helyzet a manuálisan állítható fényerő kompenzációval könnyen orvosolható.

Az alábbi néhány képen látható mennyire hatásosan dolgozik az expozíció szabályozás a gépben. A hátulról jövő fényforrással nem tudott sok mindent kezdeni a PocketCam 3 mega, automata beállítás mellett.Az 'backlight' expozíció kiválasztása után viszont a kép már hűen tükrözi a fotózott állapotot.

A low end gépeknél oly jellemző homályosodás, szemcsésedés eddig sem jelentkezett túl erősen az AIPTEK gépeknél, de ebben a PocketCam 3 mega szinte verhetetlen. Minden eddig AIPTEK terméknél jobban sikerült ezeket a káros jelenségeket csökkenteni, habár szó sincs ezek teljes eltüntetéséről, sajnos.

A 2048*1536 pixeles felbontás, és az üveg optika más low end gépekkel szemben igen részletgazdag rögzítést tesz lehetővé.

Sajnos a low end lilulás, és az ezzel összefüggésbe hozható halvány mosódás itt is jelentkezik, mint minden AIPTEK gépnél. Akárcsak a PenCam vagy a korábbi PocketCam esetében, itt sem túl gyakran jön elő ez a hiba, és a színeződés mértéke nem túlságosan zavaró.

A digitális zoom nem annyira zajos, mint azt a TFT exponálás előtt mutatja, sőt, szerintem kifejezetten szépen dolgozik, néhány márkásabb gépekkel is simán felveszi a versenyt.

A vaku jól működik, hatótávolsága megfelelő, bár persze ez relatív, de úgy érzem, a gép tudásához mindenképpen megfelel. Hóesésben kifejezetten szép eredményt érhetünk el használata során.

Összegzés

Az AIPTEK PocketCam 3 Mega a teszt során igen szépen teljesített szinte minden körülmény között.

Egyedülálló módon csak 2 ceruzaelem kell bele, ezt nagyon eltalálták az AIPTEK mérnökei, tölthető elemekkel is sokáig tudjuk használni. A menü kezelése kicsit nehézkes elsőre, de könnyen hozzá lehet szokni. Nagyon jól használható a 3 gyári expozíció beállítás és a maunálisan állítható fényerő kompenzáció.

Azt hiszem az AIPTEK nagyon jó úton halad, hogy széleskörben elismert gyártóvá váljon. Ezt a folyamatot talán kicsit lassítja a tény, hogy jelenleg 44 000 forintunkba kerül az AIPTEK Pocket Cam 3 mega, ami csak 6 ezerrel kevesebb mint a Canon A100 ami szinte ugyanazt tudja 1.2 MP felbontás mellett és még autofókuszos is. Talán többen értékelnék a PocketCam 3 Mega igen komoly tudását, ha kicsit kedvezőbb lenne az árfekvése.


Forrás > Low End

Hozzászolások

Szólj hozzá Te is!FotoRace | DigiNews | © Minden jog fenntartva | Megtekintve : 5107