Tesztek

HP r817 digifotó teszt
(2006.07.09)
Forrás > DIVECENTER.HU

Be kell vallanom, kicsit bizalmatlanul forgattam a HP r817-re keresztelt készülékét, miután a Hewlett Packard Magyarország futára letette az íróasztalomra.


Picike kis gép, első ránézésre szép, de alig van gomb rajta, és a vízálló tok is murisan néz ki. Menő strand-játékszer, de víz alatt kicsit több kell a sikerhez, mint amivel a "bícsen" villoghatunk - ez volt az első gondolatom. Hogy az egy hetes tesztelés végén milyen véleménnyel váltam el a tesztkészüléktől, azt ígérem a cikk végén mindenki megtudja.

Az r817 az első olyan HP digitális fényképezőgép, amihez gyári vízálló tok is készült, ezért is szerettünk volna hozzájutni, hogy kipróbáljuk élesben.

A fényképezőgép fémházas, amely tulajdonság nem csak elegáns, de ütésbiztossága miatt hasznos is. Az 5x optikai zoom dicséretes, ám nekünk búvároknak fontosabb a nagylátószögbeli teljesítmény, ezen a téren sajnos a gép az átlagos 36mm-t hozza, ellenben makró módban nagyon jól teljesített. Az 5 megapixel bőségesen elegendő felbontás, feltéve, ha az optika is képes a megfelelő rajzolatra. A Hewlett Packard ezt egy Pentax 5.8 - 29.0 mm-es, f2.8-as fényerejű (max f8-as rekesz), optika segítségével kísérli meg teljesíteni. Képeinket a belső 32Mb-os memóriára, vagy egy maximum 2Gbyte-os SD kártyára rögzíthetjük.A készülék hátfalán egy feltűnően nagy, 2" -os LCD található néhány gomb társaságában. A gépet először bekapcsolva kb. 2-3 perc alatt minden funkciót elértem-kipróbáltam, úgyhogy bátran kijelenthető, hogy a HP kezelése nagyon egyszerű és logikus.
A "nyomkodás" során felfedeztem, hogy igazából nem is olyan kevés gomb van rajta, természetesen nem egy profi "minden funkciónak külön gomb"-jellegű gép, de ami van, az pont elég a kezeléshez. Persze néha menüpontokban kell mászkálni, de az legalább logikus elrendezésű.
Kiderült továbbá (kínosan ügyeltem rá, nehogy elővegyem a magyar nyelvű, amúgy teljesen használhatatlan kézikönyvet - igaz, a beépített angol help ezt némileg pótolja), hogy a szerény külső egész okos belsőt takar, az r817 ugyanis képes rekesz- és idő-előválasztásos, sőt, teljesen manuális működésre. Manuális fehér egyensúlyt is ismer, expozíció korrekció, sőt még bracketing lehetőség is van benne. Mindez együtt nagyon kellemes meglepetés, hiszen egy sikeres víz alatti fotóhoz elengedhetetlen, hogy a kép készítésébe manuálisan beleavatkozhassunk.
A videó rögzítés terén is tartogat érdekességet, itt ugyanis felvétel közben használható a zoom funkció, ami a legtöbb gépen le van tiltva. Hozzá kell tenni, hogy a fókuszt viszont nem állítja, így sok értelme nincs, legfeljebb távoli tárgyaknál, ahol a fókusz végtelenen van.
A képek visszanézése során a szokásos adatok mellett lekérhető a hisztogram is, sőt, még a zoom állását is látjuk. Nem hagyhatom ki, hogy USB2-es sebességgel tölthetjük le a képeinket, ami még mindig ritkaság sajnos.A fényképezőgép után a vízálló tokot már némileg nagyobb bizalommal néztem, hátha ott is kiderül, a látszat néha csal - és azt kell mondanom, így is van. Bár a hatalmas lezáró-tekerő továbbra is megmosolyogtató látvány, nagyon korrekt módon zárja a 40 méterig vízálló tokot.
Természetesen minden gomb kivezetve, ahogy illik, a vaku előtt diffuzor lap -sajnos nem kivehető, bár amilyen közel van a vaku talán jobb is-, alul fém menet a külső vakunak. A gombok kézreállnak, és rá van préselve a funkciójuk (ezt eltanulhatná pár gyártó tőlük) ami figyelmes apróság. LCD árnyékoló nincs, na ezt viszont a HP tanulhatná el a konkurenciától, mert az bizony hasznos a felszín közeli fotóknál.
A tok optika tubusán nincs menet, tehát esetleg további szűrő, konverter felhelyezésre alaphelyzetben nincs mód. Igaz, az Olympuson kívül én még más hobbi-tokon nem láttam tubusmenetet...
Dicséretes figyelmesség a gyártótól, hogy tartalék O-gyűrűt csomagolt a tokhoz (az én neves vízálló tokomhoz egy O-gyűrűt tizenkétezer forintért kínált a hazai forgalmazó, természetesen csak rendelésre, úgyhogy ez nem lebecsülendő tétel).A víz alatti tesztelés helyszínének a szezon utáni Adriát választottam, Pag sziget környékén fotóztam cápatojásokat, meztelen csigákat, szivacsokat, stb. A gép szépen teljesített, olyannyira jó makró funkciókkal bír, hogy bevallom, sokszor a saját jóval drágább gépem helyett a HP-t vittem magammal, ha makró témát fotóztam.
Néhány manuális beállítású kép után kiderült, az automata módja egész jól funkcionál a kisebb távolságokban, ezért aztán a beállításokat nagyrészt rábíztam az automatikára, keveset avatkoztam bele, mégis szép képeket tudtam készíteni. Ez szintén pozitív tulajdonság, főleg ha a gép célközönségét nézzük.
Utólag számítógépen nézve a képeket kiderült, hogy néhány esetében az kijelző becsapott, mert sokkal jobban néztek ki, főleg akkor, amikor az automatika az érzékenységet is elkezdte állítani. Sajnos nagyon zajos a képe ISO 100 felett, így ha elfelejtettem fixre kapcsolni, akkor...
Fókuszálása elég fura, mert amíg nem találja meg, addig nincs kép az LCD-n, viszont utána elég jól megtartotta, elképzelhető, hogy követő fókusz is tud? Az biztos, hogy a kis mélységélességű makró tartományban is szinte minden kép éles lett, és ezen magam csodálkoztam a legjobban.Összefoglalva a tesztet: egy szép és okos kis gépet ismertem meg az r817 képében, és a vízálló tok is teljesen korrekt. Képességeit tekintve mindent tud, amit tudnia kell ahhoz, hogy jó képeket készítsünk vele, a makró funkcióját pedig nem győzöm eléggé dicsérni. Kezdőknek a közeli tartományban akár az automata beállítás is jó képet produkálhat (természetesen kötelezően vakuval fotózzunk!), de aki tovább akar lépni, az a manuális beállítások terén is ki tud bontakozni.

Úgy vélem a Hewlett Packard elég komolyan letette a névjegyét az egyre bővülő víz alatti fotózás piacára az r817-essel. Feltétlen érdemes számításba venni, ha egy kisméretű hobbi gépen gondolkozunk, amit a víz alá is levinnénk -és mindezért sokat sem akarunk fizetni.

A vízalatti képeket rájuk kattintva nagyobb méretben is meg lehet nézni.
A HP r817 digitális kamerát és a hozzá tartozó vízálló tokot a Hewlett Packard Magyarország bocsátotta a rendelkezésünkre, köszönet érte.

- Sz.K. -Forrás > DIVECENTER.HU

Hozzászolások

Szólj hozzá Te is!FotoRace | DigiNews | © Minden jog fenntartva | Megtekintve : 3783